Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 8.2Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Çanta 1 përmban 8 topa të kuq dhe 12 topa të gjelbër. Çanta 2 përmban 5 topa të kuq dhe 7 të gjelbër. Me përjashtim të ngjyrës, topat janë të njëjtë.

  1. Zgjidhet rastësisht një top nga çanta 1. Sa është probabiliteti që topi i zgjedhur të jetë i gjelbër?
  2. Të gjithë topat futen në një çantë dhe zgjidhet rastësisht një top. Sa është probabiliteti që topi i zgjedhur të jetë i kuq?