Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit 8.3Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Një çantë ka sfera të njëjta, që ndryshojnë nga njëra-tjetra vetëm nga ngjyra. Nga çanta, nxirret rastësisht një sferë. Ardita thotë se probabiliteti i nxjerrjes së një sfere të gjelbër është 16\dfrac{1}{6}, probabiliteti i nxjerrjes së një sfere blu është 13\dfrac{1}{3}, probabiliteti i nxjerrjes së një sfere të bardhë është 18\dfrac{1}{8} dhe probabiliteti i nxjerrjes së një sfere të zezë është 38\dfrac{3}{8}.

  1. A mund të ketë të drejtë Ardita? Argumentoni përgjigjen tuaj.
  2. A mund të ketë në çantë edhe sfera me ngjyrë tjetër? Argumentoni përgjigjen tuaj.