Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 1

Zgjidhja e ushtrimit 1 të mësimit Vlerësim 5 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Çmimi i një DVD-je në vitin 2012 ishte 1200 lekë. Çmimi mund të shprehet si i përbërë nga kostot dhe fitimi, siç tregohet në tabelën e mëposhtme. (Për këtë ushtrim, mos përdorni makinë llogaritëse.)

Në vitin 2014, kostot ndryshuan. Kostoja e punës u zvogëlua me 110\dfrac{1}{10} dhe kostoja e materialeve gjithashtu u zvogëlua me 340\dfrac{3}{40}. Fitimi u rrit me 211\dfrac{2}{11}, ndërsa kostot e marketingut nuk ndryshuan.

  1. Gjeni vlerën e PP.
  2. Gjeni vlerën e secilit nga të katër zërat.
  3. Llogaritni çmimin e ri të DVD-së.