Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 14

Zgjidhja e ushtrimit 14 të mësimit Vlerësim 5 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

a) Ktheni në numra dhjetorë thyesat e mëposhtme. (Mos përdorni makinën llogaritëse.)

  1. 29\dfrac{2}{9}
  2. 1325\dfrac{13}{25}
  3. 1112\dfrac{11}{12}
  4. 720\dfrac{7}{20}
  5. 711\dfrac{7}{11}
  6. 1116\dfrac{11}{16}

b) Tregoni një rregull të përgjithshme për të dalluar thyesat që mund të shkruhen si numra dhjetorë të fundmë.

c) Pa llogaritur vlerat, tregoni se cila nga këto thyesa është e barabartë me një numër dhjetor periodik.

2325;78;1430;1999;425612;10512\dfrac{23}{25}; \dfrac{7}{8}; \dfrac{14}{30}; \dfrac{19}{99}; \dfrac{425}{612}; \dfrac{10}{512}