Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit Vlerësim 6 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Gjatësia e rrugës pas frenimit, ku makina mund të rrëshqasë dhe të dalë jashtë kontrollit, varet nga shpejtësia e makinës. Formula për të gjetur gjatësinë e një rruge të tillë SS, në metra, për një mjet që lëviz me shpejtësi vv km/orë, është: S=v2170S=\dfrac{v^2}{170}.

  1. Një makinë ecën me shpejtësi 100 km/orë. Sa është gjatësia e rrugës që do të përshkojë ajo pas frenimit të menjëhershëm?
  2. Një makinë dhe një kamion udhëtojnë kundrejt njëri-tjetrit në një rrugë të ngushtë. Kur e shohin njëri-tjetrin, ata frenojnë në të njëjtin çast. Makina është duke ecur me shpejtësi 70 km/orë, kurse kamioni 52 km/orë. Sa larg njëri-tjetrit ishin ata kur frenuan, nëse ndaluan tamam në kohë për të shmangur aksidentin?
  3. Gjeni shpejtësinë e mjetit, nëse ai rrëshqet për 60 m. Përfundimin shpreheni në km/orë.