Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Vlerësim 8 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Përqark një rulete të parregullt, janë shënuar numrat: 1; 2; 3; 4 dhe 5.

Probabilitetet që ruleta do të ndalojë në secilin nga numra 2; 3 dhe 4 jepen në tabelën këtu në anë. Probabiliteti që ruleta të qëndrojë në secilin nga numrat 1 ose 5 është i njëjtë.

  1. Dikush thotë se x=0.2x=0.2. Shpjegoni pse kjo është e gabuar dhe gjeni vlerën e saktë të xx.
  2. Ruleta rrotullohet 200 herë. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te 3-shi?
  3. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te një numër tek?
  4. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te një numër i thjeshtë?