Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 6.4A në librin Matematika 10 - 11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Në figurë paraqitet grafiku i funksionit y=x2x+2y=x^2-x+2.

  1. Duke ndarë në trapezë, llogaritni syprinën e zonës së kufizuar nga vija dhe boshti OxOx, ndërmjet pikave me abshisë x=1x=1 dhe x=4x=4.
  2. Një përafrim më i mirë do të gjendej nëse çdo trapez do të kishte gjerësinë 12\dfrac{1}{2}. Njehsoni vlerën e përafërt të syprinës në këtë mënyrë.