Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit 6.4Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Gjyshja e Janit depozitoi 10000 lekë në një llogari kursimesh, kur ai lindi. Ajo vazhdoi të depozitonte para çdo vit, në mënyrë të tillë që shuma të rritej me 10%. Grafiku (i kuq) paraqet këtë informacion.

  1. Sa para do jenë në llogari kur Jani të jetë 18 vjeç?
  2. Është ndërtuar tangjentja në pikën që u përket 5 viteve. Tangjentja kalon nga pikat (14,3000)(14, 3000) dhe (3,400)(-3, 400). Gjeni koeficentin këndor të tangjentes.
  3. Cila është shpejtësia e ndryshimit të sasisë së parave në llogari në 5 vite? Mos harroni të vendosni njësitë në fund të përgjigjes.
  4. Tregoni shpejtësinë e ndryshimit të sasisë së parave në: i) 10 vite; ii) 15 vite