Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit 7.5Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Në trekëndëshin OABOAB, jepet OA=a\overrightarrow{OA}=\vec{a} dhe OB=b\overrightarrow{OB}=\vec{b}. LL është mesi i OBOB dhe NN është mesi i ABAB. GG është një pikë në ONON, e tillë që OG:GN=2:1OG:GN=2:1.

a) Përdorni vektorët për të treguar që:

  1. Pikat AA, GG dhe MM ndodhen në një drejtëz dhe që AG:GM=2:1AG:GM=2:1.
  2. Pikat BB, GG dhe LL ndodhen në një drejtëz dhe BG:GL=2:1BG:GL=2:1.

b) Çfarë tregon ky përfundim për secilin nga segmentet që bashkojnë kulmet e trekëndëshit me mesin e brinjës përballë?