Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Vlerësim 5 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Një laps i pamprehur ka formën e një prizmi gjashtëkëndor. Brinja e gjashtëkëndëshit është 3\sqrt{3} cm. Lapsi është i gjatë 2π\pi cm. Pjesa e grafitit është në formë cilindrike me rreze 0.12\sqrt{2} cm. Bëni llogaritjet e mëposhtme dhe gjeni vlerat e sakta për:

  1. syprinën e prerjes tërthore gjashtëkëndore;
  2. vëllimin e lapsit së bashku me grafitin e tij;
  3. vëllimin e grafitit;
  4. vëllimin e pjesës prej druri të lapsit.