Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Vlerësim 5 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

  1. Aeroplani i parë në botë, Flyer I (i vëllezërve Rajt), kishte një masë prej 3.4 ×\times 102 kg. Raketa Saturn V kishte një masë prej 2.96 ×\times 106 kg. Sa herë më e rëndë është raketa Saturn V nga aeroplani Flyer I?
  2. Aeroplani Flyer I arriti shpejtësinë 3.04 ×\times 100 m/sek në fluturimin e tij të parë. Avioni Concorde arriti shpejtësinë 2.719 ×\times 103 km/orë. Sa herë mëi shpejtë është Concord-i se Flyer I?
  3. Në galaksinë tonë janë afërsisht 4.336 ×\times 109 yje. Prej tyre, rreth 5.776 ×\times 103 mund të shihen me sy të lirë. Ç'pjesë të galaksisë sonë mund të shohim me sy të lirë? Shkruani thyesën në trajtën 1x\dfrac{1}{x}.
  4. Një tregarësh ka 3 etapa. Etapa e parë ka 3.8 ×\times 100 km not; etapa e dytë ka 1.8 ×\times 102 km çiklizëm dhe etapa e tretë ka 0.42195 ×\times 102 km vrap. Sa e gjatë është gara e plotë? Jepeni përfundimin si numër të zakonshëm të rrumbullakosur, si dhe me shkrimin standard.