Kopertina e librit Matematika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 15

Zgjidhja e ushtrimit 15 të mësimit 7.4 në librin Matematika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë Jack Barraclough, Christ Baston, Ian Bettison, Sharon Bolger, Ian Boote, Judith Chadwick, Ian Jacques, Catherine Murphy, Su Nicholson, Naomi Norman, Diane Oliver, Katherine Pate, Jenny Roach, Peter Sherran dhe Robert Ward-Penny.

Pyetja

Në një diagram të shkallëzuar Tomi përdor rrathë. Syprina e çdo rrethi përfaqëson numrin e personave që gjenden në grup.

  1. Kopjo dhe plotëso për të veçuar rr te formula e syprinës së qarkut. S=πr2S=r2S=S=\pi r^2 \rArr \dfrac{S}{\square}=r^2 \rArr \sqrt{\dfrac{S}{\square}}=\square
  2. Shfrytëzo formulën e mësipërme në mënyrë që të gjesh rrezet e rrathëve X, Y dhe Z në milimetrin më të afërt.