Kopertina e librit Matematika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit 7.4 në librin Matematika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë Jack Barraclough, Christ Baston, Ian Bettison, Sharon Bolger, Ian Boote, Judith Chadwick, Ian Jacques, Catherine Murphy, Su Nicholson, Naomi Norman, Diane Oliver, Katherine Pate, Jenny Roach, Peter Sherran dhe Robert Ward-Penny.

Pyetja

Tabela jep gjatësinë e diametrit dhe perimetrin e disa rrathëve.

  1. Gjej raportin perimete¨rdiamete¨r\dfrac{\text{perimetër}}{\text{diametër}} në secilin rast. Çfarë vë re?
  2. Raporti perimete¨rdiamete¨r\dfrac{\text{perimetër}}{\text{diametër}} i një rrethi jepet nga shkronja greke π\pi (pi). Gjej vlerën e π\pi me anë të makinës llogaritëse. Shkruaj vlerën e π\pi me 8 shifra pas presjes.