Kopertina e librit Matematika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Përpuno njohuritë 4 - Thyesat, numrat dhjetorë dhe përqindjet në librin Matematika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë Jack Barraclough, Christ Baston, Ian Bettison, Sharon Bolger, Ian Boote, Judith Chadwick, Ian Jacques, Catherine Murphy, Su Nicholson, Naomi Norman, Diane Oliver, Katherine Pate, Jenny Roach, Peter Sherran dhe Robert Ward-Penny.

Pyetja

Gjej përqindjen e humbjes për secilin nga këto raste. Për secilën pjesë kopjo dhe plotëso punën që vijon. Kontrollo përgjigjet e tua.

sasia e fillimit = \square, sasia aktuale = \square, përqindja e ndryshimit = ndryshimi aktualsasia e fillimit×100=×100=%\dfrac{\text{ndryshimi aktual}}{\text{sasia e fillimit}} \times 100 = \dfrac{\square}{\square} \times 100 = \square \%

  1. U ble për 88 lekë, u shit për 5.755.75 lekë
  2. U ble për 145145 lekë, u shit për 120120 lekë
  3. U ble për 615615 lekë, u shit për 500500 lekë