Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 8

Zgjidhja e ushtrimit 8 të mësimit 4.6B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Pegi me autorë Brian Jefferson, David Bowles, Eddie Mullan, Garry Wiseman, John Rayneau, Katie Wood, Mike Heylings, Paul Williams dhe Rob Wagner.

Pyetja

Një gur shkëputet nga një shkëmb në buzë të detit.

Nxitimi i tij drejt sipërfaqes së ujit, pasi ka rënë 90 m, është 5 m/s2.

Le të jetë tt (sekonda) koha që nga shkëputja e gurit në rënie të lirë.

Le të jetë vv (m/s) shpejtësia e tij në kohën tt. Kini parasysh që kur t=0t=0, shpejtësia e gurit është 0. Sa kohë i duhet gurit që të bjerë në ujë?