Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 6.1B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Pegi me autorë Brian Jefferson, David Bowles, Eddie Mullan, Garry Wiseman, John Rayneau, Katie Wood, Mike Heylings, Paul Williams dhe Rob Wagner.

Pyetja

Në figurën e dhënë më lart, pika D është mesi i AE dhe AB:BC=1:2\text{AB} : \text{BC} = 1:2.

AB=p,AD=q\overrightarrow{AB}=\overrightarrow{p}, \overrightarrow{AD}=\overrightarrow{q}

CF=λCD\overrightarrow{CF}=\lambda \overrightarrow{CD} dhe EF=μEB\overrightarrow{EF} = \mu \overrightarrow{EB}

  1. Shprehni AF\overrightarrow{AF} me anë të λ,p\lambda, \overrightarrow{p} dhe q\overrightarrow{q}.
  2. Shprehni AF\overrightarrow{AF} me anë të μ,p\mu, \overrightarrow{p} dhe q\overrightarrow{q}.
  3. Prej këtej, përcaktoni vlerat e λ\lambda dhe μ\mu.